Foto: ABA liga

U 1. kolu ABA lige Igokea je poražena na gostovanju kod ekipe Cedevite rezultatom 67:56 (16:12, 20:09, 17:23, 14:12).

Cedevita je opravdala ulogu favorita na premijeri ABA lige i pobijedila ekipu Igokee. Igosi su tokom utakmice bili u minusu, a u poslednjoj četvrtini su došli do aktivnog rezultata 58:54, ali je ekipa Cedevite uspjela da odbrani stečenu prednost. Najefikasniji u domaćoj ekipi bio je Babić sa 10 poena, a u našoj ekipi najefikasniji je bio Ćapin sa 15, Todorović 12 i Komatina 11 poena.

Željko Lukajić, trener Igokee:
“Sigurno da su domaćini opravdali ulogu favorita. S ovakvim rosterom ispred sebe su postavili visoke ciljeve. Mi imamo neke druge ciljeve i ovaj poraz od Cedevite nije neplaniran, ali željeli smo se pokazati u najboljem svjetlu i vidjeti što možemo protiv ekipe koja je u ovom trenutku po iskustvu i kvaliteti ispred nas. Želio sam pronaći neku igru jer zadnjih dvadesetak dana nismo imali ni 10 igrača na terenu. Čakarevića smo izgubili na duži period. Krstić je još uvijek u bolnici, a Dimić je tek prekjuče uhvatio loptu i danas sam ga namjerno više forsirao.”
Nemanja Todorović:
“Čestitam ekipi Cedevite na zasluženoj pobjedi. Utakmicu smo otvorili mekano i loše. Dopustili smo im da nas pretrče i odigraju nam dosta kontranapada. Osjetio se nedostatak visine u odnosu na Bilana i Žorića, ipak u drugom poluvremenu smo se popravili. Bolje smo trčali, probali se vratiti rezultatski, ali nismo se snašli na njihovu zonsku odbranu i na kraju smo izgubili. Sada je na nama da se spremimo za Olimpiju kako bi došli do pobjede kod kuće.”

 

Veljko Mršić, trener Cedevite:
“Imali smo priliku vidjeti ono što se događa u početku sezone, što smo vidjeli i u utakmicama koje su igrane juče. Bilo je tu dosta muke i ekipe su još neuigrane. U prvom dijelu smo odigrali dobru odbranu, ali u trećoj četvrtini jako nam je patio odbrambeni skok i Igokea se vratila u utakmicu. U zadnjoj četvrtini došli su potom na četiri poena zaostatka, ipak promjenom obrane uspjeli smo zaustaviti njihov protok lopte u napadu i natjerali ih na neke teške šuteve koje su promašili. Što se tiče novih igrača, njihova reakcija je normalna. Svako od njih želio se dokazati i očekivano je da im je potrebna adaptacija.«
Tomislav Zubčić, igrač Cedevite:
“Prva utakmica je uvijek najteža. Napravili smo razliku u prvom poluvremenu, ali poslije smo im lagano dopustili sedam napadačkih skokova u prvih sedam minuta. To ih je vratilo u utakmicu, a mi smo malo ušli u nervozu, ali na kraju smo izvukli pobjedu i to je najbitnije. Mislim da je ovo timski sport i zdravo je za ekipu kad raspodijeli svoje koševe među igračima. Drago mi je da su sve svi upisali u strijelce jer ekipa funkcioniše kad igraju svi.”

(ABA liga)