Brejdi Heslip je sigurno najzvučnije košarkaško ime koje je stiglo u Igokeu u posljednjih nekoliko godina.

Kanađanin, koji drži rekord razvojne NBA lige po broju postignutih trojki na jednom meču (13), stigao je u Aleksandrovac sa reputacijom sjajnog šutera i nije mu trebalo mnogo vremena da je opravda. Naime, na samo tri utakmice Heslip je postigao 62 poena, a njegova Igokea je zabilježila dvije pobjede. U intervjuu za zvanični sajt ABA lige, Heslip je otkrio zašto je izabrao baš Igokeu za svoju prvu košarkašku destinaciju u Evropi.

“Kada sam saznao da klub nastupa u ABA ligi, odmah sam prihvatio poziv. Pomislio sam da je to odlična prilika za mene da napredujem i da se dalje razvijem kao igrač, pošto ću imati značajnu ulogu u timu”, rekao je 24-godišnji Kanađanin.

8

Da li ste znali nešto o ABA ligi prije nego što ste potpisali za Igokeu, možda nekog igrača koji je ranije igrao u regionalnom takmičenju?

HESLIP: Znao sam da je ABA liga veoma jako takmičenje i da su neki od velikih evropskih igrača nastupali u ovoj ligi. Znam nekoliko košarkaša koji su igrali u ABA ligi, a zatim napravili velike evropske karijere.

154

Do sada ste odigrali tri utakmice za Igokeu. Kakvo je sada Vaše mišljenje o ABA ligi, kvalitetu košarke i metodama treninga?

HESLIP: Kvalitet ABA lige je na vrlo zavidnom nivou. Radi se o vrlo zahtjevnom takmičenju, prepunom vrlo dobrih igrača. Mogu da kažem da uživam u svakom danu. Liga zahtijeva da imate visoku košarkašku inteligenciju. Od trenera i saigrača svakodnevno učim kako da budem bolji igrač.

177

S obzirom na to da je ABA liga poznata po razvoju mladih igrača, možete li možda da je uporedite sa NCAA ligom, gdje ste proveli prethodnih nekoliko godina?

HESLIP: NCAA liga je mnogo drugačija iz prostog razloga što u njoj nema profesionalnih igrača. Sa druge strane, ABA liga je sastavljena isključivo od profesionalaca koji su plaćeni za svoj rad. Kao što sam već rekao, ABA liga je vrlo kvalitetno takmičenje i uživam dok svakodnevno učim o njoj, kao i o samoj igri.

157

Recite nam nešto više o Vašim sjajnim šuterskim sposobnostima. Kako ste ih razvijali, koja tajna leži iza Vašeg fantastičnog procenta šuta?

HESLIP: Moj šut nastao je usljed mnogo vježbanja. Oduvijek sam bio u košarci i oduvijek sam želio svaku priliku da iskoristim da šutiram. Vjerujem da samo vježbanje može da vam pomogne da izrastete u velikog šutera. Svaki dan poslije treninga ostanem u sali da dodatno šutiram kako bih bio siguran da ću zadržati osjećaj. Nema nikakve tajne, samo naporan rad.