#našakuća #republikasrpska #bcigokeamtel
#našakuća #republikasrpska #bcigokeamtel

“Glas” izabrao deset najboljih sportista Srpske

Stručni žiri na čijem čelu je bio predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković imao je težak zadatak da na najbolji način ocijeni sve rezultate i uspjehe mladih takmičara te da ih vrednuje na pravi način. Pored Maljkovića, žiri je brojao još osam članova. U izboru najboljih pomagali su i pomoćnik ministra sporta Mario Đuran, proslavljeni rukometaš Borca koji je trenutno trener ORK Banjaluka Bojan Unčanin, legendarna košarkašica Mladog Krajišnika Aleksandra Mušić te slavni kik-bokser Draženko Ninić, koji je 2002. i 2003. godine bio najbolji sportista Republike Srpske. Tu su još urednik sportske redakcije Radio-televizije Republike Srpske Dragan Novaković, kao i “Nezavisnih novina” Goran Karać te urednik sportske rubrike “Glasa Srpske” Darko Dragičević i član iste redakcije Milan Zubović.

Na čelu Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije bio je premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji se po drugi put našao u ovoj ulozi, kao i 2020. godine.

U organizaciju 69. Izbora deset najboljih sportista uz “Glas Srpske” i medijskog pokrovitelja Radio-televiziju Republike Srpske uključile su se brojne institucije, preduzeća i privredni subjekti.

Džudista Leotara Božidar Vučurević ponio je titulu najboljeg sportiste Republike Srpske u 69. Izboru “Glasa Srpske”. 

Nagrada za najboljeg trenera pripala je Slobodanu Kecmanu, koji je vodio juniore Igokea m:tel do titule u FIBA Ligi šampiona.

Specijalno priznanje za jubilej pripalo je košarkaškom klubu Igokea m:tel, koji je proslavio 50 godina postojanja i rada uz spektakularan turnir na kojem su gosti bili evropski velikani CSKA i Partizan, kao i timovi iz Turske Turk Telekom, Galatasaraj i Izraela Hapoel Holon.

Košarkaš Igokea m:tel Kosta Kondić je u prvom pojavljivanju na Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske stigao do četvrtog mjesta. Košarkom se počeo baviti u Rukiju iz rodne Banjaluke, iz kojeg je prešao u omladinske kategorije Igokee da bi krajem septembra 2019. potpisao prvi profesionalni ugovor sa klubom iz Aleksandrovca. Bio je član seniorskog tima u sezoni 2020-21, da bi iduću sezonu proveo na kaljenju u Borcu. Pokriva pozicije plejmejkera i beka šutera, a iza sebe ima uspješnu godinu. Prošle sezone postao je šampion BiH i osvajač Kupa, dok mu je sa ekipom u ABA ligi izmakao nastup u plej-ofu zbog slabije koš razlike. Sa ekipom nastupa i u Basketball Champions League, gdje su prošle sezone zaustavljeni u plej-inu.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta uručilo je priznanja za deset najperspektivnijih sportista i jednog sportistu sa invaliditetom.

Nagrade budućim asovima sporta na prijemu u ministarstvu uručio je pomoćnik ministra za sport Mario Đuran. 

Među nagrađenima su se našli: Marija Jokić (tekvondo), Sofija Rakić (streljaštvo), Sergej Trbojević (plivanje), Matej Mučibabić (kik-boks), Filip Marinković (džijudžicu), Andrej Ačimović (košarka, Igokea m:tel), Lazar Ždrale (džudo), Anastasija Ignjatić (tenis), Aljoša Travar (kajak), Luka Jovanović (karate) i Milomir Vukotić 

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić rekla je na manifestaciji da resorno ministarstvo podržava sportiste, posebno mlade, i da će ta praksa biti nastavljena.